Земји кои произведуваат нафта

Земји кои произведуваат нафта

Нафтата е црно злато во светот. Нафтата го придвижува светот: со него се произведуваат бензин, пластика и многу деривати. Иако ги има многу земји производство на нафта, Шпанија не е земја што произведува нафта, или барем не во значителни количини, и мора да одвои голем дел од буџетите за секоја година за купување на истата, страдајќи од нестабилноста на нејзините цени.

На пример, овие последниве две години цените на нафтата достигнаа рекордни падови предизвикувајќи големи заштеди за земјите увознички како што е Шпанија ... но ако тие беа зголемени, цените ќе се зголемат во ланец, почнувајќи од бензин и ќе предизвикаа влијание врз животот на земјата.

Како се поставува цената на нафтата

Цената на нафтата е утврдена за барел, наместо литри или галони, и бидејќи нафтата е стабилно добро, нејзината цена е поставена врз основа на понудата и побарувачката.

Сè започна во 1960 година, кога на иницијатива на Венецуела, пет земји, една од најголемите во светот, се состанаа во Багдад и ја основаа Организација на земји извознички на нафта. Во моментов има тринаесет земји, кои претставуваат 45% од светското производство.

Земји кои произведуваат нафта

Оваа организација, врз основа на своето производство, го контролира нивото на нафта во светот за да ја одреди цената и да не дозволи нејзината нестабилност да го полуди светот, како што се случи во 70-тите со нафтената криза во САД.

Од друга страна, земјите надвор од организацијата, како Русија, го контролираат своето производство и цените еднострано, честопати користејќи ги своите клиенти како економско оружје, правејќи го истото со гас. Следно ќе видиме кои се најважните земји произведувачи на нафтаs.

Главните земји произведувачи на нафта

Главните нафтени земји Тие не се точно членови на претходната организација, но практично се.

Списокот на главни земји произведувачи на нафта не е секогаш ист, всушност, неодамна Венецуела, една од земјите во „првите десет“ падна на тринаесеттата, што е предмет на дебата дали тоа е причина или симптом на криза Венецуела.

Според информациите на ЦИА, ние ги претставуваме главните земји производство на нафта во светот. 

Кувајт

Тоа е XNUMX-та по големина земја што произведува нафта во светот. Неговото производство е околу 2,7 милиони барели нафта и претставува околу 3% од светското производство. Таа претрпе војна поради „истрагата“ што Садам Хусеин и ја направи на земјата во 1990 година, познатата војна во Персискиот Залив.

Се проценува дека нејзините резерви ќе траат 100 години, што претставува солидна основа за приход на земјата.

Мексико

Мексико таа е единаесетта земја извозник во светот, и произведува околу 2,85 милиони барели, со големи изгледи благодарение на реформите низ кои поминува земјата и откривањата на нафтените извори со големи резерви во иднина.

Приходите од нејзиниот извоз на нафта претставуваат 10% од вкупниот приход на земјата.

Иран

Иран генерира 3.4 милиони барели, и благодарение на своите резерви и неискористени бунари, се смета за земја на таканаречените „суперсили“.

Оние 3.4 милиони барели претставуваат 5,1% од вкупната нафта што се движи во светот дневно. Парите генерирани од овој извоз претставуваат 60% од вкупниот приход на Иран.

И тоа без да сметаат на неговите резерви кои гарантираат голема количина приход, не само со нафта, туку и со електрична енергија и гас. Иран ќе даде многу да се зборува.

Обединети Арапски Емирати

Обединетите Арапски Емирати се федерација лоцирана во Арабија составена од Абу Даби, Ајман, Дубаи, Фуџаира, Рас ал-Каима, Сарја и Ум ал-Кајвејн.

Заедно тие произведуваат околу 3.5 милиони барели, главно произведени од Абу Даби, Дубаи и Сарја, главните центри за екстракција на течноста во Обединетите Арапски Емирати.

Тие имаат резерва од приближно 100 милијарди барели. Имаат толку многу пари благодарение на тоа што си дозволуваат да се спасуваат едни со други.

Дубаи, и покрај сè, се подготвува да се еманципира од нафтата и својата економија сè помалку ја темели на ликвидни, а повеќе на туризам и бизнис.

Ирак

Ирак е казнет многу сериозно од неговите геополитички проблеми, од внатрешни конфликти, Ал-Каеда, неодамнешниот напад на Даеш и земја казнета со воена интервенција која трае повеќе од десет години.

И покрај ова, Ирак Тоа е земја со петта по големина резерва на нафта во светот, мнозинството на недопрени полиња, и покрај тоа, произведува околу 4 милиони барели нафта, кои обезбедуваат 94% од енергијата на земјата и 66% од вкупниот приход на земјата.

Се очекува голема иднина за земјата кога ќе ги реши своите проблеми.

Канада

Друга северноамериканска земја на списокот од најважните земји произведувачи на нафта.

Канада има само 0,5% од светската популација, но произведува повеќе од 5% од нафтата што се движи во светот.

Произведува околу 4,5 милиони барели, а неговите резерви достигнуваат 180.000 XNUMX милиони барели, што е трета по големина резерва на нафта на планетата.

„Проблем“ на Канада е што повеќето од нејзините резерви се наоѓаат во катрански шахти, што го комплицира неговото извлекување. Штом технологијата ќе ја направи поевтина технологијата на екстракција, канадското производство на сурова храна ќе расте.

Кина

Кинеското производство на сурова нафта се зголемува постојано во последните педесет години, земајќи неочекуван и голем раст во последните петнаесет години, благодарение на економското отворање што го спроведува владата.

Произведува околу 4.6 милиони барели сурова, но бидејќи нејзината потрошувачка е брутална, и покрај тоа, таа продолжува да биде сурова земја увозник, особено од Русија и другите азиски и арапски земји.

Неговите резерви се скромни, повеќе или помалку, 20 милијарди барели, но се очекува дека благодарение на фракционирање (хидраулично кршење) неговото производство и резерви ќе растат значително.

Русија

Русија е гигант во сè и со нафта немаше да ја најдеме нејзината ахилова пета.

Вашиот 11 милиони барели нафта претставува 13-14% од вкупниот број на суровата суровина што се движи во светот.

Неговите резерви се трети по големина во земјата, не сметајќи ја целата сурова суровина скриена под мразот на Сибир и северна Русија, на Арктикот, исто така под густ и цврст мраз.

Да се ​​потсетиме дека Русија претставува, на територија, една шестина од вкупната територија на планетата, што нè тера да видиме дека не ги експлоатира целосно своите наоѓалишта.

Саудиска арабија

До неодамна тоа беше најголемиот светски производител на сурова нафта, со скоро 12 милиони барели нафта. Нејзините сурови резерви, само по себе, претставуваат 5% од постојната сурова нафта денес во светот, и голем дел, сè уште неискористени.

Бидејќи неговото производство се намали во корист на другите видови на енергија и горива, го загуби првото место.

САД

Благодарение на раздвојувањето и зголемената експлоатација на нејзините нафтени полиња, третата земја во Северна Америка води на светско рангирање со скоро 14 милијарди сурова нафта. Поради големите инвестиции во технологијата, тие беа во можност да спроведат современи методи на екстракција на сурова нафта, како што се во песочни катран и шкрилци.

И покрај тоа што се најголем производител на сурова нафта во светот, тие имаат проблем со Кина: тие увезуваат голема количина сурова нафта во Мексико и Канада, уште две големи нафтени земји, бидејќи нивното побарувачка продолжува да го надминува нивниот производствен капацитет.

Стратегии за инвестирање во нафта
Поврзана статија:
Инвестирање во нафта: најактивен пазар во 2016 година

Земјите со најголеми резерви на нафта во светот

Земји кои произведуваат нафта

Не мора да се биде земја-производител на нафта, ве прави подобри, можеби можеме да ги видиме земјите-производители на нафта во светот со поголема перспектива: видете кои имаат, покрај големото производство, резерва што им гарантира таква позиција и стабилност во иднина.

Земји со најголеми резерви на нафта во светот

(бројките се во милијарди)

 1. Венецуела - 297,6
 2. Саудиска Арабија - 267,9
 3. Канада - 173,1
 4. Иран - 154,6
 5. Ирак - 141,4
 6. Кувајт - 104
 7. Обединети Арапски Емирати - 97,8
 8. Русија - 80
 9. Либија - 48
 10. Нигерија - 37,2
 11. Казахстан - 30
 12. Катар - 25,380
 13. Соединетите Американски Држави - 20,680
 14. Кина - 17,300 година
 15. Бразил - 13,150
 16. Алжир - 12,200
 17. Ангола - 10,470
 18. Мексико - 10,260
 19. Еквадор - 8,240
 20. Азербејџан - 7

Главните извозници на нафта

Неопходно е да се знае што земји кои одлучија да извезуваат многу, и практично, националната економија ја темели на нафта. Гледаме случаи како што се Иран, Мексико или Венецуела во кои падот, како оној што го доживеавме овие месеци, во голема мера влијае на нивните буџети.

производители на нафта

Со оваа последна листа ќе можете подобро да го видите здравјето на земјите и која е таа што најдобро го контролира нивното масло.

 • Во Африка: Алжир, Ангола, Либија и Нигерија.
 • На Блискиот исток ги имаме Саудиска Арабија, Обединетите Арапски Емирати, Ирак и Кувајт.
 • Во Јужна Америка ги имаме Еквадор и Венецуела.

И, конечно, до големите производители и извозници, кои не се членки на ОПЕК, ги имаме Канада, Судан, Мексико, Велика Британија, Норвешка, Русија и Оман.

Дали списокот на земји производство на нафта прекувремено? Веројатно е, но повеќето од оние што ги видовме се на врвот на производната табела со години, така што промената нема да се случи наскоро.

Главни земји кои трошат нафта

На спротивната страна на паричката, ги имаме земјите кои трошат најмногу буриња дневно. Во некои случаи, како САД, и покрај тоа што е меѓу најголемите производители на нафта, сепак треба да увезува повеќе нафта отколку што произведува. Ова е затоа што неговата побарувачка е сè уште поголема од производството што може да го обезбеди. За да погледнеме подетално и да добиеме глобална идеја за овој феномен, можеме да ја видиме на следната листа дневната потрошувачка на секоја земја, како и просечната потрошувачка на нафта по единица жители.

потрошувачка на нафта на земји на ден во илјадници барели

Со добиените податоци во 2019 година, во 2018 година, овие беа буриња (во илјадници) потрошени на ден за секоја земја:

 1. САД: 20.456
 2. Кина: 13.525
 3. Индија: 5.156
 4. Јапонија: 3.854
 5. Саудиска Арабија: 3.724
 6. Русија: 3.228
 7. Бразил: 3.081
 8. Јужна Кореја: 2.793
 9. Канада: 2.447
 10. Германија: 2.321
 11. Иран: 1.879
 12. Мексико: 1.812
 13. Индонезија: 1.785
 14. Велика Британија: 1.618
 15. Франција: 1.607
 16. Тајланд: 1.478
 17. Сингапур: 1.449
 18. Шпанија: 1.335
 19. Италија: 1.253
 20. Австралија: 1.094

Кои фактори влијаат на овие разлики?

Од една страна е количината на население а од друга страна нивото на богатство на секоја земја. Тука можеме да го дефинираме со приходот по глава на жител. Ова објаснува зошто САД, без да бидат најнаселена земја, потрошиле толку многу нафта (околу 22 барели дневно по жител). Всушност, неговото население трошело во просек нешто повеќе од двапати отколку што би консумирало некое лице Шпанија (околу 10 барели дневно по жител). И затоа земјите со многу поголемо население, но со многу помал приход по глава на жител, како што е Кина, трошат помалку нафта од Соединетите држави.

На пример, Кина и Индија имаат многу слично население, Индија е малку помалку населена. Сепак, нивото на богатство на Кина е поголемо, па затоа и потрошувачката на нафта беше поголема.

Секој барел нафта во просек чини со моментална стапка од околу 55 американски долари, просек што може да се пренесе до 2018 година. Потрошувачка од 1.335.000 барели, што е она што Шпанија го трошеше дневно, чинеше 73.500.000 долари дневно.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

5 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Хозе Анхел Квинтанила Д. dijo

  Кој е датумот на објавување на овој напис?

  1.    количка dijo

   Објавено од Сузана Марија Урбано Матеос на 6 јули 2016 година, во 11:16 часот

 2.   Дани Даниел dijo

  Добро попладне. Може ли да ми помогнете во врска со спецификациите на суровата нафта што ја нудат земјите извознички на нафта.

 3.   СУЗЕЛ dijo

  Мислам дека ликвидиран во длабочините на земјата е да се оладат и пригушат тектонските плочи за да се избегнат земјотреси и затоплување на земјата според мое незнаење

 4.   агустина dijo

  многу добра статија