Кои сценарија претставува дефлација кај потрошувачите?

Што е дефлација? За инфлацијата скоро секогаш се зборува како елемент на голема перверзија во економијата, па дури и за промовирање на монетарни мерки за борба против неа. Скоро секој го разбира, повеќе или помалку. Но, поретко е да се зборува за спротивното движење, кое не е друго освен дефлација. Прво ќе мора да знаете од што се состои и како тоа може да влијае на вас во вашиот секојдневен живот, вклучително и врската со банката или со инвестициските производи. Па, тоа ќе има многу повеќе ефекти отколку што првично мислите, а некои од нив може дури и неверојатно да ве изненадат.

Дефлацијата се состои од а генерализиран и пролонгиран пад, од најмалку два семестри, во нивото на цените на стоките и услугите и тоа обично се развива пред А. пад на побарувачката. И тоа поттикнува добар дел од главните економисти да се повикаат на нејзината поголема опасност во однос на инфлацијата. Не е изненадувачки, тоа повлекува тензии во економијата кои на долг рок можат да бидат поштетни за сите, да влијаат на економскиот раст, па дури и на вработувањето, како што можете да видите во овој напис.

Вистина е дека ова економско сценарио е потешко да се претстави отколку во инфлаторните движења, но без можност тоа да не се појави. Имајќи забележително влијание врз економијата на земјите што минуваат низ оваа состојба. И до точка, дека ќе има инвестициски производи што се поповолни од другите, каде што генерираат поголем поврат на заштедите. Можеби дури треба да ја промените стратегијата за инвестирање со оваа нова економска состојба. Од ова сценарио, ќе биде можно појасно да се опише кое ќе биде реалното сценарио што ќе го најдете со појава на дефлација.

Дефлација во Шпанија

Една од последиците што ја создаде сегашната економска политика и како третман за борба против големата економска криза што ја претрпе Шпанија, беше неочекуваниот развој на оваа економска држава. И на што алудираат разни аналитичари како дополнителен проблем што шпанската економија го има во моментов. И, ако остане во следните неколку месеци, може да се случи сериозни последици врз производниот апарат на економијата на нашата земја. Не е изненадувачки, ова е многу силно предупредување дадено од главните економски експерти.

Од ова не премногу охрабрувачко сценарио, треба да се забележи дека годишната стапка на варијација на индексот на потрошувачките цени (ИПК) за минатиот февруари Тој беше –0,8%, пет десетини под тој регистриран претходниот месец, по најновите податоци обезбедени од Националниот институт за статистика (ИНЕ). И во кое е прикажано дека месечната варијација на општиот индекс е намалена во овој период за 0,4%. Како последица на овие бројки, може да се види дека дефлацијата ја достигна националната економија. Доволно е да се види колку долго, или ако е обратно, тоа е елемент што поминува.

Каде се групите со најголемо влијание врз овој пад: транспорт, кој ја намали стапката за скоро три поени на -4,7% главно се должи на фактот дека овој месец цените на горивата и маслата се намалија, додека во февруари 2015 година пораснаа. Храна и безалкохолни пијалоци, со варијација од 1,3%, осум десетини помалку од претходниот месец. Иако се издвојува и порастот на цените на свежиот зеленчук, понизок од минатата година. Од друга страна, вреди да се спомене падот на цените на свежата риба и свежо овошје, повисок од оние регистрирани во претходната година.

Како резултат на овие официјални податоци, ќе имате прво влијание секогаш кога ќе одите на пазар или во супермаркет за да направите кошничка. Не залудно, во текот на овие месеци од почетокот на новата година ќе ве чини помалку пари за да го наполните автомобилот, особено со некои видови храна и производи. Сигурно веќе сте го провериле во некои од вашите посети на овие трговски центри. Предлог-законот нема да биде толку баран како во други прилики, некои од нив не се многу далеку во времето.

Дури и да влијаат на други области во вашите односи со потрошувачката. Не само храна, туку и апарати за домаќинство, дигитални уреди, па дури и туристички услуги. Во принцип, можете да имате корист од поконкурентни цени отколку до пред неколку месеци. И тоа ќе влијае, со голема сигурност, во тоа салдото на вашата банкарска сметка е поздраво секој месец. Не на спектакуларен начин, но барем да го достигнете крајот на овој период со помалку проблеми во вашата домашна економија.

Генерира пониска продуктивност

дефлацијата доведува до помал раст во една земја Досега сте ги виделе најпозитивните ефекти на оваа држава врз економијата на една земја. Но, тие нема да бидат добрина, далеку од тоа. Бидејќи, напротив, дефлацијата предизвикува несакани ситуации за која било од страните. При откривање на подобри цени во услугите и производот, не е изненадувачки што самите корисници запре нивната потрошувачка, мислејќи дека овие стапки може да продолжат да паѓаат во наредните месеци. И тие можат дури и да ги купат со значителни попусти на нивните цени, и под сегашните. И на овој начин паѓа монетарниот проток, влијаејќи на сите производни сектори.

И, како може да влијае на вас повлекувањето на монетарниот проток? Па, многу едноставно, кога овој тренд се пренесува на компаниите, тие покажуваат пад на деловната активност што би се рефлектирало во поголем пад на вработеностаКако последица на стратегиите на компаниите да ги прилагодуваат своите буџети, нивните маржи на производство се намалуваат. И дури може да се генерира, како дополнителен ефект, некои прилагодувања на платите. И тоа ќе предизвика вашиот приход да се намали како резултат на движењата на дефлацијата во економијата на земјата.

Друг аспект што може да ве поврзе со оваа ситуација произлегува од вашите најголеми проблеми да се финансирате (лични заеми, за потрошувачка, хипотеки, итн.). Да се ​​биде деликвенција на банкарски клиенти, уште еден од колатералните ефекти на вметнувањето дефлација во националната економија. И дури може да им наштетат подигнете интерес за вашите кредитни линии, морајќи да вложат поголеми финансиски напори да ја амортизираат операцијата.

Проблеми за уредно решение

Големиот недостаток на процесите на дефлација е тоа бараат нивно решавање на монетарните мерки што не можат да ги преземе шпанската банка издавач, и кои доаѓаат од Европската централна банка (ЕЦБ). Но, се разбира, нејзината мисија не е да ја спаси шпанската економија, туку да се грижи за интересите на сите партнери во заедницата. И во моментов многу малку земји се наоѓаат во оваа ситуација на монетарна стагнација. Со што конечно, нејзината резолуција ќе биде многу посложена, или барем ќе се одложи во нејзините услови, особено.

До тој степен што националната економија може да биде потопена во дефлаторно сценарио, што е поттикнато од понискиот економски раст, доколку се потврдат знаците на стопирање на растот на глобално ниво, како што предупредуваат некои високопрестижни финансиски аналитичари. Усогласување, од друга страна, на најлошото можно сценарио, и дека во овој случај, тоа би претставувало реална опасност за сите, работодавците и работниците, и без скоро никакви исклучоци.

Влијание врз инвестициите

дефлацијата подразбира мечешки движења на берзата Се разбира, тоа не е добра состојба за малите и средни инвеститори, како што веројатно е вашиот случај, оттогаш би било потешко да се продолжи со нагорниот тренд на берзите, и финансиски воопшто. Како последица на тоа, ќе имате помалку можности да ги направите вашите заштеди профитабилни и со пониска застапеност на алтернативи за постигнување на целите.

Во однос на главните производи за штедење (банкарски задолжница, депозити или обврзници, меѓу другото), инциденцата ќе биде помала. Без практично да го забележите во однос на приносот што ќе го генерирате секоја година при формализирање на овие банкарски производи. Со каматни стапки што ќе продолжат да остануваат под 1%, и во секој случај незадоволителен за вашите тврдења како заштеда.

Што се однесува до инвестициските фондови, и за разлика од другите економски трендови, нема готови модели кои размислуваат за дефлација. И само неговото влијание врз некои валути може да го подобри управувањето со вашето богатство.. Од оваа гледна точка, општиот пад на цените не е добра вест за заземање позиции на пазарите на акции. Дури и во други алтернативи, така што вашите опции ќе бидат значително намалени.

Постојат неколку стратегии што можете да ги користите пред појавата на процесите на дефлацијаи каде што најдобро можете да направите е да ги заштитите вашите заштеди на посебен начин. Над перформансите што можете да ги добиете во ова ново економско сценарио. И кога изборот на хартии од вредност со високи приноси преку нивните дивиденди може да биде најдобрата одлука што можете да ја донесете, пред другите поагресивни.

Не залудно, и како многу специфична стратегија, сè додека има ресурс за пренасочување на вашите заштеди на финансиските пазари на акции од нации кои не се поврзани со движењата на дефлацијата. Иако за формализирање на овие операции, тоа ќе вклучува поголем паричен напор, како последица на поскапите стапки што ги имаат провизиите што ги применуваат овие берзи, скоро двојно отколку во националните операции.

И покрај сè, нема да изгубите сè, далеку од тоа, бидејќи секогаш ќе имате ресурс да користите некои пософистицирани производи за инвестиции (средства со кои се тргува со размена, продажба на кредити, потерници и сл.), Што може да направи операции профитабилно во сите можни сценарија, вклучувајќи ги и секако најнеповолните. И, меѓу нив, како може да биде помалку, во која е присутна дефлација.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Коментар, оставете го вашиот

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Даниел dijo

  Се сомневам. Тоа е многу основно, бидејќи јас не сум економист.

  Секогаш се вели дека одреден степен на инфлација е позитивен, познатата цел од 2%. Јас разбирам дека има внимателни истраги во врска со ова, добро, но тие не ме убедија. И, тоа е дека за еден потрошувач нема ништо подобро од тоа што цените се намалуваат. Остварен сон, дека куповната моќ се подобрува без да се прави ништо.

  За штедачите е исто така поволна. Наместо да го казнувате штедачот со инфлација што предизвикува неговата куповна моќ да опаѓа со текот на времето, сега е разумно да се штеди за во иднина. Што повеќе би сакале?

  Се вели дека со забавување на потрошувачката на дефлација, „зошто да консумирам денес, ако утре можам да консумирам повеќе со истите пари?“ Но, сметам дека е теоретски аргумент што не се применува во реалноста. Не знам за никого, ниту за која било компанија, што го одложи купувањето поради дефлација. Особено технологијата (автомобили, компјутери, мобилни телефони и сл.), Бидејќи станува сè поевтина и поевтина, и никогаш не сум чул за некое лице да престане да купува.

  И слично, може да се расправате за компаниите.

  На кратко, гледам само предности на дефлацијата.

  И многу интересен овој пост и мрежата воопшто, благодарам!