Како ќе влијае на вас падот на каматните стапки?

Европската централна банка ги намалува каматните стапки Уште еднаш, Марио Драги, претседател на Европската централна банка (ЕЦБ), уште еднаш ги изненади финансиските пазари, а зошто да не и самите граѓани, и нареди нов пад, и во оваа историска пригода, на каматните стапки на интерес во еврозоната. Како последица на оваа мерка, цената на парите веќе не вреди за ништо, бидејќи е на 0%, нешто незамисливо пред неколку недели за добар дел од економските аналитичари.

Едно прашање што е во воздухот е затоа што ова невидено монетарно кратење во историјата на Европската унија е увезено. Од европската банка за издавање алудираат на тоа Од суштинско значење е протокот на кредити да стигне до нивниот конечен адресат, кои не се никој друг, туку корисници. Но, од други неофицијални извори тие ја толкуваат спроведувањето на оваа мерка како потпорен wallид наспроти глобалната рецесија што можеби се гради во моментот. И, се разбира, тие не се двоумеа да го лансираат своето најдобро оружје во форма на монетарни ракети.

Од денес цената на парите во Европската унија е на 0%, без вредност за оваа применета каматна стапка. Изненадувачка вест, која ја поздравија пазарите на акции, иако не без некои сомневања во нејзината ефикасност, како што беше видено на трговските сесии по оваа одлука. Во секој случај, отсега натаму, и економските агенти и самите европски граѓани тие ќе мора да почнат да учат да живеат во овој нов амбиент што се јавува на стариот континент. Нема историски претходници што можат да го објаснат неговото спроведување.

Каматни стапки: ефекти

каматни стапки: поевтини пари Иако првата реакција пристигна од берзите, добро е што се знае како конечно ќе допре до европските граѓани, поточно до шпанците. Секако дека ќе има многу реперкусии врз нив, и повеќе отколку што првично може да очекуваат. Не само како инвеститори на финансиските пазари, туку и како корисници на главните банкарски производи. Во некои случаи, тие ќе имаат корист, но во други не толку, дури и нивните интереси ќе бидат раселени со примената на оваа монетарна мерка со длабоки реперкусии врз меѓународната економија.

И тоа многу особено ќе има врска односите што ги имате со банките од сега па натаму. Willе забележите некои промени за кои ќе се советува да знаете во длабочина, или барем како тие влијаат на банкарските операции што ги извршувате почесто. Во некои, ќе победите и ќе ви биде од корист да заштедите пари на вашите движења. Но, во други, крајната линија ќе биде помалку задоволителна, како што можете да видите.

Буквално сите банкарски операции ќе бидат под влијание на неодамнешниот пад на каматните стапки на цената на парите, скоро без исклучок. Од пријавата за личен заем до формализирање на данок на рок. Се разбира, без да заборавиме дека пазарите на акции ќе бидат почувствителни на нултата вредност на парите, со следните ревалоризации на акциите, индексите и секторите на берзата, особено на европскиот. Дури и без да се знае колку ќе траат овие нахакани движења.

Помал принос на заштедите

Директна последица од скоро тоталното намалување на цената на парите како последица на падот на каматната стапка ќе биде намалување на профитабилноста на главните производи за штедење (депозити, банкарски задолжница, па дури и сметки за проверка). Бидејќи всушност, банките можат веднаш да ја пренесат оваа мерка на клиентите. Со пад на каматните стапки што се однесуваат на нивните производи.

Едно од ефектите на оваа присилна мерка е тоа перформансите што ќе ги генерираат овие модели на заштеди ќе бидат практично нула. Тие веќе беа под многу неконкурентни маргини за клиентите. Каде што беше ретко да го надминат прагот од 0,50%. Па, отсега натаму, може да биде понизок и да се намали за неколку десетини од трговските маржи пред да се прогласи шефот на монетарната политика на Европската унија.

Оваа инциденца може да предизвика многу семејства, со оглед на недостатокот на профитабилност на нивните заштеди, да се свртат кон други дизајни што можат да резултираат со зголемување на монетарниот принос. И во оваа смисла ги привлекуваат пазарите на акции, и на еден или друг начин, во одредени инвестициски фондови. Дури и по цена на претпоставка поголеми ризици, бидејќи овие производи не гарантираат никаква профитабилност во секој случај.

Поевтини кредитни линии

ниските каматни стапки ќе имаат корист од заемитеНе е сè што ќе биде неповолно за интересите на банкарските клиенти, ако тоа е ваш случај. Цената на парите што чини нула, неизбежно ќе има корист од побарувачката за сите средства за финансирање: хипотеки, потрошувачки заеми, лични или микрокредити. Не залудно, поголема леснотија што банките ќе имаат пристап до поевтини пари ќе биде пренесена во работењето на клиентите.

Првиот позитивен ефект ќе резултира во намалување на каматните стапки што ги применуваат банките кон нивните производи за финансирање. Условите за договарање на кредитите, според тоа, ќе бидат поконкурентни, со пониски каматни стапки што ќе ги направат месечните исплати што треба да ги платите попристапни. Разликата нема да биде голема, но тоа ќе значи неколку евра за секоја операција што ќе ја формализирате отсега.

Во секој случај, Тоа нема да значи релаксација на барањата наметнати од банките за пристап до кредити. Тие ќе бидат практично како порано, каде што секој субјект ќе побара свои услови за нивно формализирање: директно задолжување на платен список, врска со други производи, одобрување од други луѓе или дури и да обезбеди беспрекорен запис. Во оваа смисла, нема да има никаков вид варијации.

Ефекти врз инвестициите

ефект на ниски каматни стапки на берзитеКако што видовте, нејзината прва манифестација се случи на пазарите на капитал. Веднаш, па дури и во корист на оние кои веќе имаат отворени позиции на берзата. По непредвидливата сесија во четвртокот, која отиде од повеќе на помалку, следниот ден реакцијата беше поповолна, со апрецијација од скоро 4% на сите европски пазари, особено во банкарскиот сектор.

Кои се најчувствителните вредности на овој пад на каматните стапки водени од Марио Драги? Па, несомнено е, оние кои припаѓаат на банкарскиот сектор, и по проширување и на други финансиски активности (осигурителни компании, посредници, итн.). Не залудно, се најчувствителни на овој монетарен план, како што се гледа на финансиските пазари во последниве денови, со пораст над просекот, а во некои многу специфични случаи тие дури и се зголемија до 12%.

Во секој случај, и ако сте мал инвеститор, треба да знаете дека сите берзански сектори се приемчиви на зголемувања, со оглед на ова сценарио што се отвора во европската економија. И од кои можете да имате корист ако веќе сте зазеле позиции на берзата. Интензитетот на овие зголемувања останува да се разјасни, и колку долго ќе се чуваат. Не е изненадувачки што во сегашните изгледи на берзата доминира неизвесноста и како последица на тоа силната нестабилност на цените на компаниите.

До точка, дека ако сакате да ги заштитите заштедите, можете да се претплатите на инвестициски фондови поприемчиви за релаксација на цената на парите, барем во областа на стариот континент. Преку брзи активности, исто така можете да добиете голема корист за заштедите. Иако сè укажува на тоа дека ќе биде под многу ограничени ефекти. Корекции сигурно ќе се појават на пазарите. Што ќе послужи, во случај на најагресивни инвеститори, да ги зголемат своите позиции во трговските катови.

Некои препораки за да имаат корист

Доколку сакате намалувањето на цената на парите да не ве остави надвор од играта, нема да имате друг избор освен да влијаете на низа стратегии што не треба да ги заборавите во сегашното економско сценарио. Не само како инвеститор, туку и како клиент на банка. И дека во сите случаи, тие поминуваат низ следниве дејства.

 • Ако сте соочени со потребата да побарате заемОд каква било природа, почекајте само уште неколку недели, бидејќи секако можете да го официјализирате со пониски каматни стапки. И на овој начин можете да ги намалите трошоците за да ги распределите на други потреби во вашиот секојдневен живот, дури и да си дадете малку каприц да го прославите со поголем ентузијазам.
 • Станува сè појасно дека за да постигнете пооптимални перформанси за заштедите, нема да има друг избор освен ризик при избор на модели на инвестиции. И каде што орочените депозити играат секундарна улога поради малата камата што ја нудат нивните годишни приноси.
 • Заоѓањето во долгови е сè поизводливо, сè додека нивото на приход го дозволува тоа, бидејќи цената што ќе ја платите за бараните количини значително се намалува. Иако во никој случај не треба да ги злоупотребувате овие операции, бидејќи тие можат да ве оптоварат следните неколку години, па дури и повеќе отколку што замислувате.
 • Сигурно намалување на каматната стапка активирајте ги нахаканите движења во акциите, и шпански и европски, но со корекции преку тоа може да се ограничат вашите цели да го направите наследството профитабилно.
 • Во секој случај, тоа нема да биде паричен план кој трае цел живот, и ако договорите личен заем, па дури и хипотека, на крајот на неговото траење, неговите услови може да се разликуваат. Ако, пак, формализирате некој од овие краткорочни канали за финансирање, ќе имате повеќе корист од работењето.
 • За да завршам, помисли дека знам го достигна максималното намалување на цената на паритеи дека нема да има повеќе муниција за справување со каква било економска криза што може да се појави во нашите општества.

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

3 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   емигранти dijo

  Некои од нас кои мораа да емигрираат многу ја ценат оваа информација што појаснува како стојат работите таму.

  1.    Хозе рецио dijo

   Драго ми е што е така. Благодарам

 2.   Јосечу dijo

  Но, сè против нас, корисниците