БДП по земја

БДП по земја
Има многу индикатори за успешност на економиите на земјите. Од сите, најдобрите достапни индикатори се засноваат на вкупното годишно производство на стоки и услуги на една земја и економски услуги или, како што некои го нарекуваат, нејзините додаден производ.

Ова се мери со бруто домашен производ (БДП) или вкупна пазарна вредност на сите финални добра и услуги што се произведуваат во една земја во текот на една година. БДП ги вклучува стоките и услугите што се произведуваат во границите на една земја, со ресурси обезбедени од нејзините граѓани.

Така, БДП на Шпанија не само што ја вклучува вредноста на сите автомобили Сеат произведени во фабриката во Марторел, туку и фабриките на Рено, дури и ако марката е француска и шпанска, соодветно.

El БДП ја мери пазарната вредност на годишното производство, тоа е во нејзината парична мерка. Ова мора да биде случај ако сакаме да споредиме групи на добра и услуги што се произведуваат во различни години и имаме идеја за нивната релативна вредност со значење за сите.

Ако една земја произведе три софи и два компјутери во година 1, и два портокали и три јаболка во година 2. Која од двете години беше попродуктивна? Потребно е да се стави стандардна вредност на секој производ и да се спореди продуктивната вредност на секоја година за да се знае дали БДП се намалил или пораснал во година 2. thisе го видиме ова малку подоцна.

Потребата да се избегне повеќекратно сметководство во БДП на земјите

Да се ​​измери точно БДП на земјите, потребно е да се избројат само еднаш сите добра и услуги во текот на одредена година.

Повеќето производи минуваат низ различни фази на производство пред да излезат на пазарот. Од таа причина, некои парчиња можеби веќе имаат турнеја, а барем една пригода е препродадена. За да се избегне дуплирање во броењето на стоки и услуги, БДП ги брои само крајните добра и ги изоставува средните добра.

На Конечна стока е стоката и услугите што купувачот ги стекнува за нивна крајна употреба а не за препродажба или нивно подложување на дополнителен процес на производство или производство. Тие се стоки што се купуваат за употреба.

Посредни добра се добрата и услугите што ги купува купувачот за да ги стави низ процес на производство или да се препродадат.

El вредност на крајните добра се оние што се водат во БДП, додека средните добра се исклучени од пресметката на БДП на земјата. Зошто? Бидејќи вредностите на средните добра се веќе вклучени во вредноста на крајното добро. Ако не беа исклучени, ќе се сметаше на неопределен број пати, надувување на БДП и нејзино пресметување бескорисно и неточно.

Двете лица на БДП на земјите: трошење и приход

Светска банка за БДП

Ајде сега да видиме како пазарната вредност на вкупниот производ, или за наша цел, единствена единица производ. Да се ​​потсетиме на примерот од неколку пасуси: како ја мерите вредноста на компјутерот?

Можеме да воспоставиме колку плаќа потрошувачот или крајниот корисник. Или можеме да ги додадеме приходите: плати, закупнина, камати и профити генерирани за време на производството на компјутерот.

Пристапи на крајниот производ и додадена вредност тие се два начина на гледање на истата работа. Она што се троши на некој производ го примаат како приход оние што придонесуваат за неговото производство.

На пример, ако се потрошат 350 евра на компјутер, таа сума од 350 евра е вкупниот приход добиен од неговото производство. Така, ако ги расипете компаниите што ги обезбедувале деловите и услугите, плус производителот, тоа ќе додаде 350 евра.

Очигледно, ако крајната цена на компјутерот е поголема од трошоците, има профит, а ако цената е помала од неговите трошоци за производство, има загуба. Истото се случува со БДП на земјите: постојат два начина на гледање на тоа.

Една од нив е да се види како збир на сите трошоци за вкупен производ, она што е познато како „пристап на трошење“. Другиот гледа на БДП во смисла на приходот што се добива или се генерира од производството на стоки и услуги, познат како „пристап на плата или надоместоци“ или „пристап на приход“.

Добро тогаш Можеме да го измериме БДП на земјите на два начина: додавање на сè што е потрошено за купување на компјутерот или додавање на целиот приход набавени од продавачот од кого го купивте компјутерот, на пример.

Но, обете се дел од равенка на еднаквост, т.е. потрошеното е приход за оние кои го произвеле производот, или со вашите човечки ресурси, недвижен имот или инвестициски капитал.

За да бидат сигурни во мерењето, земјите добиваат многу информации од националните статистички агенции, кои собираат, организираат и мерат сè од голем број извори, а потоа прават пресметки според меѓународни критериуми.

Меѓународниот критериум за мерење на БДП на земјите е во Системот на национални сметки, подготвена од Меѓународниот монетарен фонд, Европската комисија и Организацијата за економска соработка и развој, Организацијата на Обединетите нации и Светската банка.

Во Шпанија, кој е одговорен за мерење на номиналниот и реалниот БДП (следна точка), е Национален институт за статистика.

Вистинскиот БДП на земјите

Едно нешто што луѓето сакаат да знаат за нивната економија е да знаат дали БДП-то на земјата порасна или се намали. Но, бидејќи БДП се пресметува номинално, односно на сегашниот пазар, два периоди не можат да се споредат без правилно прилагодување на секој период. Ова прилагодување е направено со инфлација.

БДП и неговата дистрибуција

до пресметајте го „реалниот“ БДП, нејзината номинална вредност мора да се прилагоди земајќи ги предвид промените на цените за да може навистина да се знае дали земјата пораснала или не, и за колку. Широко користена алатка или техника е т.н. „дефлатор на цени“, за прилагодување на Номинален БДП по постојани цени.

БДП на земјите е многу важен, бидејќи ни дава информации за големината на економијата и за тоа како се однесува. Стапка на раст на реалниот БДП се користи многу често за да се утврди општото здравје на економијата на една земја. Општо земено, ако БДП расте, тоа се толкува како знак дека економијата на земјата оди добро.

Кога БДП расте силно, вработувањето веројатно ќе се зголеми бидејќи компаниите се повеќе барани, мораат да создаваат повеќе фабрики и луѓето имаат повеќе пари затоа што имаат работа.

Од друга страна, ако Договори за БДП, нормално вработувањето се намалува бидејќи индустријата во земјата мора да ја намали понудата. Во други случаи, БДП расте, но не доволно брз или солиден за да создаде доволно работни места за луѓето што го бараат, како што е случај во нашата земја денес.

Некои експерти во економијата уверуваат дека Со текот на времето, реалниот БДП се движи во циклуси: Економиите доживуваат периоди на бум, во други времиња растот е бавен, како што е познатото „економско забавување“ што го претрпеа САД по инвазијата во Ирак, а во други времиња се јавува економска рецесија, што се случува кога БДП паѓа два последователни семестри.

На пример, Шпанија доживеа различни периоди на рецесија од транзицијата:

 1. Од вториот квартал на 1992 година, до третиот квартал на 1993 година, кога порасна 0,9%
 2. Од првиот квартал на 2008 година до првиот квартал на 2010 година
 3. Од вториот квартал на 2011 година до третиот квартал на 2014 година, кога порасна 0,1%. Ова беше најдолг период на рецесија за демократијата во Шпанија.

Она што БДП на земјите НЕ ни го кажува

БДП по земја

Конечно: важно е да се знае што БДП на земјите не може да ни каже. БДП не е мерка за стандардот на живеење или благосостојба на една земја.

Иако промени во производство на стоки и услуги по лице (БДП по глава на жител) нормално се користи како мерка дали граѓанинот на една земја живее подобро или полошо, не ги доловува работите што се сметаат за важни за општата благосостојба.

На пример: зголемувањето на БДП може да значи поголем број на загадувачи и штета на животната средина, или нивото на бучава во главните градови на земјите, намалување на слободното време или неможноста за комбинирање на професионалниот и семејниот живот, исцрпување на необновливиот природни ресурси и сл.

Квалитетот на животот зависи и од тоа колку е распределен БДП меѓу жителите на една земја, не само на општо ниво.

За прилагодување на овие фактори, Обединетите нации го пресметуваат индексот на човечки развој, кој ги класифицира земјите не само врз основа на БДП, туку исто така се заснова на: очекуваниот животен век, нивото на писменост, еднаквоста помеѓу мажите и жените, експлоатацијата на детскиот труд, нееднаквоста во платите итн.

Постојат повеќе индекси за прилагодување на сето ова заедно со БДП, но не беше можно да се утврди меѓународно прифатен како мерен фактор.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

28 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Луисито dijo

  Зошто веб-страницата на пациентот монах беше пренасочена на оваа веб-страница?

 2.   ПедроласБ dijo

  Оваа веб-страница е поинтересна од монашката

 3.   Кутриот грешник dijo

  Дали сте ја украле врската од трпеливиот монах? Колку силно!

 4.   Пепе dijo

  Монахот го продаде доменот, откако го избриша вчерашниот запис.
  Тој е лут што не сите ги аплаудираат неговите одлуки.

  Времето ги прави работите исплатливи.

 5.   Кутриот грешник dijo

  Штета, бугарската сапуница беше на својот врв! Тој беше навреден затоа што му рекоа дека ќе го извадат, тоа е судбина на овие момци

 6.   питон dijo

  Не би отворил блог за да им кажам на луѓето дека имам 150к или шега, а уште помалку ако подоцна ќе кажам каде живеам, моето име и сл.
  На здравје на Бугаринот

 7.   Луис М. dijo

  Оваа веб-страница не ја чита никого, ниту еден коментар со месеци! Можно е тој да го продал сообраќајот на оваа веб-страница за да види дали крева тад.

  На здравје на Бугаринот

 8.   Хозе dijo

  А монахот?

 9.   мегатрол dijo

  Сиромашна мрежа, сега ќе биде пасиште за тролови. Остана малку живот

 10.   Хозе dijo

  Еј монах, ако си навреден од мојот коментар вчера во врска со моето искуство на бугарски јазик, знај дека не сакав да те навредам.
  Скоро ја напишав мојата приказна, дали сте сè уште заинтересирани да ја објавите?

  1.    Мигел dijo

   Joseозе, ти си прилично патетично момче што лижеше задник. Уште еден ѓубриња од монашката заедница и дух на грижа.

 11.   Ламоња dijo

  Добро, сега можеме слободно да коментираме и да зборуваме за изманипулираните цени што ги покажа со намалувањето на готовинската дивиденда, за неколку години нејзината откупна цена ќе биде негативна

  Сега одиме на 13000? Масло на 80 години?

 12.   Трпелив монах dijo

  Манипулирано?, Никогаш не сум манипулирал со ништо, моите набавни цени беа оние што секогаш ги објавував и секогаш ги покажував своите движења во печатење.

  Дури им реков дека мојата девојка е Бугарка и има куќа во фабела од петтото борово дрво за да го врати тоа што не плаќа струја или вода затоа што има сè што виси од соседот.

  Не кријам ништо! Моите гаќи се зелени токму сега, колку повеќе може да биде човек искрен?

  Но, како ги излажав?

  1.    Ламоња dijo

   Да, ги покажавте движењата, но потоа во портфолиото ја применивте шминката на дивидендата

   Тоа е измама, прво остварувате приход, а потоа одземате од цената, со што двојно стекнувате корист

   Како да купив стан и го изнајмувам, а од куповната цена го одземам она што го наплатувам за изнајмување, за 10 години отсега мојата набавна цена е негативна?

   Патем, како мустангот се вклопува во монашкиот живот?

   Ја користам оваа можност да кажам дека личните критики ми изгледаат лошо, се ограничувам на коментирање на содржината на инвестицијата сега кога нема инквизиција

 13.   Бугарски крадец dijo

  Монахот е киднапиран во Бугарија. Бараме акција од БМЕ до секој читател за да ја ослободи или ќе ја отстраниме маската

 14.   Кутриот грешник dijo

  Само што доаѓате да ни кажете за срање веб-страници? Каков парадокс!

  1.    Кутриот грешник dijo

   Здраво Јас сум Сиромавиот грешник, да тој, будала на шегите. Вистинскиот ... Не знам кој е шупецот што го користи мојот ник, но тоа е добро за тебе, друже. Знаете дека многу се влавам за да видам како мислите за мене кога станува збор за имитирање на имиња на други луѓе. Јас сум целиот влажен

 15.   и монахот? dijo

  Дали некој навистина знае што се случи со веб-страницата на монахот?

 16.   Полицаец dijo

  Монахот веќе ни објасни како да добиеме АКО. Сега треба да му објасниме на Бугаринот.

 17.   Анонимен dijo

  Тешко е да се одлучи дали да се избере помеѓу гротеска и патетична.
  Тоа мораше да се случи.

 18.   Хозе dijo

  Што е со монахот? Ова мораше да заврши лошо, премногу лични податоци.

 19.   ПедроласБ dijo

  Јас сум во една од вашите групи.
  Очигледно, некој ја препозна невестата на улица и рече комплимент, не е толку лошо.

 20.   питон dijo

  На кого смееме сега?

 21.   Луис М. dijo

  Девојка?, Бугарин?. Но, монахот не беше геј?

  Тој секогаш зборуваше за „неговиот партнер“ и го подразбираше тоа.

  Поздрав до Алиерта! 🙂

 22.   ване dijo

  Бруфау наредил пребарување и фаќање на „Монахот“.

 23.   тарантино xxxd dijo

  ова мора да биде нешто на Бруфау. Да не заборавиме дека монахот му беше непријателски лаг

 24.   Урда dijo

  За да ги поврзете точките ...
  Бруфау е Бугарин?

 25.   Ана dijo

  Па, во кризи има два вида луѓе, оние што плачат и оние што продаваат марамчиња, иако е точно Шпанија не е во најдобриот момент и многу наши млади одат на други места, тука дефинитивно има, особено кога има е поддршка со мрежи.